Opdragelsespanelet afleverer 13 perspektiver og 10 handlingsforslag

14-06-2018
Pressemeddelelse Opdragelsesdebat

Opdragelsespanelet er klar med sine anbefalinger til børne- og socialminister Mai Mercado.

Netop nu på Folkemødet på Bornholm får børne- og socialminister Mai Mercado overrakt 13 perspektiver og 10 handlingsforslag fra det opdragelsespanel, hun nedsatte i januar.

Opdragelsesdebatten, som udover panelet består af et Facebook-forum og vidensindsamling, har haft til formål at skabe en kvalificeret debat om opdragelse; VIVE har leveret en kortlægning af opdragelse i dagens Danmark, Gallup har lavet undersøgelser blandt både forældre og børn, og knap 800.000 har set et opslag fra Opdragelsesdebatten på Facebook.

I dag kulminerer det, når børne- og socialminister Mai Mercado får overrakt perspektiver og handlingsforslag.

Børne- og socialminister Mai Mercado siger:

Først og fremmest vil jeg gerne takke panelet for det store stykke arbejde, de har lagt i Opdragelsesdebatten. Det er nogle rigtige gode og nuancerede perspektiver, de er kommet frem til i forhold til opdragelsen af vores børn, og det er også nogle rigtig interessante handlingsforslag. Jeg har især bidt mærke i vigtigheden af, at vi forældre - og andre centrale aktører - støtter vores børn i at blive til nogen, før de skal blive til noget. Jeg kunne ikke være mere enig. Jeg vil helt sikkert tage en del af perspektiverne og forslagene med videre i mit arbejde med bedre forhold for familier og børn i Danmark.

- Mai Mercado

Formand for debatpanelet Sofie Münster siger:

Det, vi præsenterer i dag, er en positiv historie: Forældre har reel og stor betydning for deres børn, og børnene vil deres forældre. De føler sig tætte på dem og deler deres liv med dem. Men der er også nogle udfordringer. Mange børn føler sig pressede, flere oplever en lav livstilfredshed, og flere børn end tidligere får diagnoser. Spørgsmålet er, om børn i Danmark efterhånden oplever, at det er blevet så vigtigt at blive til noget, at det er blevet vanskeligt at blive til nogen. Derfor har vi brugt tid på at debattere børns karakterdannelse og det at opbygge et stærkt indre, ligesom vi også har diskuteret, om de rammer, som børnene møder i bl.a. skolen, understøtter dette i tilstrækkelig grad.

- Sofie Münster

Læs de 13 perspektiver og 10 handlingsforslag

Fakta: Medlemmer af debatpanelet

Sofie Münster:  Forfatter og stifter af Nordic Parenting, som er et onlinemagasin om børn og familieliv.

Claus Holm:  Institutleder på DPU, Institut for Pædagogik og Uddannelse, ved Aarhus Universitet. Han har en stor viden om dagtilbud, skoler og opdragelse.

Fie Hørby:  Familiepsykoterapeut, foredragsholder og forfatter. Hun står bl.a. bag bøgerne Drop opdragelsen og Om teenagere – for forældre.

Imran Rashid:  Speciallæge, foredragsholder og iværksætter. Han har skrevet om, hvilke konsekvenser et overforbrug af moderne teknologi kan have for især børn.

Kristine Sloth:  Dansk influencer, forfatter og foredragsholder og er især kendt fra YouTube, hvor hun har over 200.000 følgere. Kristine Sloth har argumenteret for, at forældrene skal tage større ansvar over deres børns ageren online.

Louise Gjervig Lehn:  Formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA og sygeplejerske.

Per Schultz Jørgensen:  Professor, børne- og familieforsker og uddannet psykolog og lærer. Han har i mange år været formand for Børnerådet.

Peter Lund Madsen:  Læge, Dr. Med, hjerneforsker, forfatter og radiovært.

Peter Mygind:  Uddannet skuespiller, tv-vært, foredragsholder om bl.a. mobning og entertainer. Han har bl.a. lavet tv-serien ”Myginds mission”, hvor han samarbejdede med en folkeskoleklasse for at bekæmpe mobning.

Tom Jensen:  Chefredaktør på Berlingske.

Özlem Cekic:  Rådgiver, foredragsholder og debattør. Özlem Cekic har siddet i Folketinget i otte år for SF (2007-2015).

Fakta: Opdragelsesdebattens tre dele

  • Ny viden om opdragelse. VIVE har lavet en videnskortlægning af forskning om opdragelse. Gallup har gennemført en spørgeskemaundersøgelse om forældres syn på opdragelse og en spørgeskemaundersøgelse om børns syn på opdragelse.
  • Debatside på Facebook og temaside på socialministeriet.dk med opsamling.
  • Debatpanel med eksperter og meningsdannere, som på baggrund af vidensindsamling og input fra Facebook har lavet 13 perspektiver og 10 handlingsforslag.

Yderligere oplysninger

Pressemedarbejder Nanna Lodberg Theut,  nlot@sm.dk , tlf. 41 85 10 05

Souschef Mette Arnfelt McPhail,  mmcp@sm.dk , tlf. 25 83 64 05