Årets dagtilbud 2016 er fundet

03-03-2017
Pressemeddelelse Dagtilbud

Tæt samarbejde med forældre, systematisk pædagogisk arbejde og inklusion af børn med særlige behov er nogle af årsagerne til, at Eksperimental Institutionen er Årets dagtilbud 2016.

Prisen for Årets dagtilbud sætter fokus på den kæmpe indsats, det pædagogiske personale yder hver dag, så børnene i dagtilbuddet er glade, leger og lærer og udvikler sig. Den uddeles for første gang i dag og går til Eksperimental Institutionen på Amager. Bag prisen står Børne- og Socialministeriet, BUPL og FOA.

Halvdelen af børnene i Eksperimental Institutionen har tilknytningsforstyrrelser. De kommer fra hjem, hvor forældrene fx har et misbrug eller er psykisk syge, og derfor har disse børn brug for særlig omsorg i deres hverdag.

I institutionen lærer børnene at skabe gode og tætte relationer, at stole på de voksne og at håndtere de til tider voldsomme oplevelser, de har i hjemmet. Samtidig arbejder institutionen tæt sammen med forældrene, så der bliver skabt en så god og sammenhængende hverdag for børnene som muligt.

Mens 50 procent af børnene har særlige behov, er den anden halvdel lokale børn, der optages gennem den helt almindelige pladsanvisning.

Børne- og socialminister Mai Mercado siger:

Eksperimental Institutionen er et rigtig godt eksempel på, hvad man kan opnå med et godt forældresamarbejde. Det er til gavn for både de børn, der har særlige behov, og ligeså meget for de børn, der kommer fra hjem uden problemer. Forældresamarbejdet er kernen i at skabe en sammenhængende, meningsfuld hverdag for børnene. Derfor er Eksperimental Institutionen et godt forbillede.

- Mai Mercado

I Eksperimental Institutionen gør pædagogerne blandt andet meget ud af at lytte til forældrene og spørge ind til, hvad der er bedst for deres barn, hvordan barnet reagerer i forskellige situationer, og hvad barnet kan lide og ikke bryder sig om. Samtidig tager pædagogerne sig god tid til at tale med forældrene om barnets dag, om hvordan det går, og om hvad institutionen fokuserer på i forhold til det enkelte barn.

Udover det tætte forældresamarbejde er valget af Eksperimental Institutionen som Årets dagtilbud begrundet i institutionens arbejde med inklusionen, men også i den systematik, refleksion og høje faglighed, der kendetegner det pædagogiske arbejde i institutionen.

Formand for BUPL Elisa Bergmann siger:

Hos Eksperimental Institutionen er der rammerne til at prioritere en høj faglighed, hvilket har afgørende betydning for pædagogikken. Pædagogerne arbejder systematisk med at skabe stærke børnefællesskaber, hvor det enkelte barns ressourcer kommer i spil. Det skaber glade og nysgerrige børn, der trives og udvikler sig.
- Elisa Bergmann

Sektorformand for FOA Mogens Bech Madsen siger:

Alle børn, særligt børn i udsatte positioner, har stor gavn af faste og stabile relationer, da det styrker børns læring og trivsel. Derfor er jeg glad for at se, at børnene i Eksperimental Institutionen alle har tilknyttet en primærvoksen, som kender det enkelte barn og dets behov godt.

- Mogens Bech Madsen

Yderligere oplysninger

Børne- og Socialministeriets pressetelefon: 41 85 13 60

Fuldmægtig Liv Faden, lifa@sm.dk , tlf.:25 83 64 02