Opsøgende indsats hjælper borgere med et misbrug

30-06-2017
Pressemeddelelse Udsatte voksne

Med en opsøgende indsats er der bedre chancer for at få de allermest udsatte mennesker med et misbrug i behandling. Det viser evaluering af forsøg i Aarhus og Odense Kommune.

Når misbrug og komplekse sociale problemer står i vejen for, at borgere opsøger hjælp i systemet, må systemet komme til borgerne. Det er tanken bag et forsøg med en model for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling, som har været afprøvet i Aarhus og Odense Kommune fra 2013 til 2016.

Og resultaterne er gode. Evalueringen af indsatsen viser, at der via den opsøgende indsats i alt er skabt kontakt til 164 borgere, hvoraf 91 er startet i stofmisbrugsbehandling. Af dem er hele 40 pct. fortsat i social stofmisbrugsbehandling 3 mdr. efter, de er startet i behandling. Det er et godt resultat taget i betragtning af, at der er tale om de allermest udsatte borgere med et tungt stofmisbrug og komplekse sociale problemer, og at 90 pct. af borgerne inden indsatsen var ukendte eller uden kontakt til behandlingssystemet. De resterende 73 borgere er blevet henvist til andre relevante sociale og sundhedsfaglige tilbud efter behov.

Børne- og socialminister Mai Mercado siger: 

Jeg synes, det er sund fornuft, at det virker at række en hånd ud til de allermest udsatte borgere, der har brug for hjælp. Vi skal møde borgerne, hvor de er og ikke altid i et kontor med faste åbningstider. Derfor glæder det mig, at evalueringen af projektet viser, at det er muligt at nå denne gruppe af borgere. Jeg håber, at det kan inspirere andre kommuner til at opsøge og hjælpe de mennesker med et stofmisbrug, som ikke bare har svært ved at indgå i den eksisterende stofmisbrugsbehandling, men også kan have svært ved at opsøge hjælp i systemet.

- Mai Mercado

Modellen er inspireret af indsatser fra Københavns Kommune, der i en årrække har haft et udgående team af behandlere, der opsøger borgerne i deres nærmiljø på gaden, varmestuer, væresteder og forsorgshjem, i udsatte boligområder mv. Nu har modellen været afprøvet i Odense og Aarhus Kommune, og andre kommuner kan lade sig inspirere af at nå udsatte borgere ud fra den grundlæggende ide om at række ud og ikke vente på, at borgerne kommer selv.

 

Yderligere oplysninger

Børne- og Socialministeriets pressetelefon: 41 85 13 60